sábado, 21 de septiembre de 2024 07:48 www.gentedigital.es facebook twitter

Gente en Palma de Mallorca

Logotipo diario gente
Kiosko. Portadas de periódicos

José María Ruiz-Mateos fill: "No tenim res, estem arruïnats"

L'empresari denunciant: "Havia criades amb còfia, porters i xofers, feien una impressió d'abundància"

aumentar texto reducir texto imprimir enviar noticia comentar

11/9/2019 - 17:25


L'empresari denunciant: "Havia criades amb còfia, porters i xofers, feien una impressió d'abundància"

PALMA DE MALLORCA, 11 (EUROPA PRESS)

José María Ruiz-Mateos, fill de l'empresari mort del mateix nom, ha assegurat aquest dimecres durant la seva declaració davant l'Audiència Provincial de Balears que després de la fallida de Rumasa ho van perdre tot: "No tenim res, les nostres cases estan hipotecades, executades i embargades; i no tenim patrimoni de cap mena, malgrat les calúmnies, estem arruïnats".

La tercera sessió del judici per una presumpta estafa agreujada per la compra de l'hotel Eurocalas a Mallorca ha començat amb la seva declaració i ha continuat amb la dels germans Ruiz-Mateos que encara no havien declarat (Alfonso i Zoilo). Els tres han mantingut una postura similar a les dels seus altres germans a la sessió anterior, han defensat que el seu pare era "escrupolós" en el treball i han assegurat que no tenen "ni un euro ni patrimoni".

Després d'ells, ha declarat com a testimoni, Francisco Miralles, l'empresari que va denunciar la presumpta estafa. Ha explicat que abans de la compra del seu hotel --l'Eurocalas-- li van amagar detalls de l'operació com que l'hotel que els Ruiz-Mateos havien presentat com aval --el Cervantes-- ja havia estat hipotecat.

En aquest sentit, Miralles ha assegurat que a tot moment traslladaven una impressió d'"abundància absoluta" i ha posat com a exemple que quan va mantenir reunions amb ells a la seva casa de Somosaguas, "havia criades amb còfia, porters i xofers".

"EM VAN ENGANYAR DES DEL PRIMER DIA"

En relació a quan van començar els impagaments, Miralles ha afirmat que els Ruiz-Mateos els van oferir vendre'ls el seu antic hotel. Davant això es va plantejar: "He cobrat 10 milions per un hotel que he venut (per 25 milions) i ara ho vaig a comprar per 19 (quantitat per la qual estava hipotecat)?". "Era una incongruència", ha afegit.

També ha dit que va tancar la venda amb el pare però que després va negociar amb els fills, Pablo i Javier, i ha afegit que la "família" n'estava assabentada.

"Em van enganyar tantes vegades que no em queda més remei que la justícia esclareixi què ha passat; em van enganyar des del primer dia", ha abundat.

Després d'ell, ha declarat el seu fill, també en qualitat de testimoni. Aquest no va participar en l'operació inicial, solament en la renegociació. Així, ha dit que la seva impressió és que els Ruiz-Mateos "usaven al seu pare com a figura per donar cobertura a tot l'assumpte". Quan va estar a Somosaguas, ha assenyalat que solament venia "per saludar i acomiadar-te però no intervenia per res".

ALTRES TESTIMONIS

La sessió ha continuat amb la declaració de diversos testimonis, que van treballar d'una o una altra manera per o amb els Ruiz-Mateos. Una d'ells, una advocada relacionada amb el grup, ha dit que respecte a la realització de diverses gestions vinculares a l'Eurocalas, l'interlocutor va ser Pablo Ruiz-Mateos. "Qualsevol correu de mediació" entre les parts era de Pablo, ella i la família Miralles, ha dit en relació a la renegociació.

D'altra banda, l'antic director general de les hoteleres de Nueva Rumasa ha explicat que no va intervenir en les condicions de compravenda de l'Eurocalas i ha dit que les instruccions les rebia de José María Ruiz-Mateos pare. "Amb Pablo tractava solament coses de gestió i operatives, coses del dia a dia", ha dit.

Un altre testimoni, exdirector general de la patrimonial de Nueva Rumasa, ha declarat en un sentit similar i ha dit que sempre parlava amb "José María pare" i que "mai" va rebre una instrucció dels seus fills. "Les decisions de comprar o no comprar les prenia José María pare", ha ressaltat.

RESPONSABILITZEN EL PARE

En la segona sessió, que va tenir lloc aquest dimarts, la resta de fills de José María Ruiz-Mateos van responsabilitzar al seu pare de la negociació de la compra de l'hotel Eurocalas. Malgrat això, van incidir que van avalar l'operació amb "tot" Nueva Rumasa.

A la seva declaració, Álvaro Ruiz-Mateos va explicar també que el seu pare els va informar de l'operació de l'Eurocalas perquè els set estaven en l'aval. "No som irresponsables que signem sense saber què signem", va dir sobre aquest tema. El seu germà, Francisco Javier, també va responsabilitzar al seu pare de la negociació i va incidir que Miralles, "era plenament conscient" del que s'avalava.

Segons va dir, "avalàvem amb el que el senyor Miralles sabia que teníem, que era la titularitat present i futura del grup Nueva Rumasa": "Miralles ho sabia amb certesa doncs no s'avala amb béns immobles (...), s'avala personalment".

"AVALÀVEM AMB TOT"

Així, ha afegit que si escau "l'aval solidari" tenia "tot el sentit" ja que la "coherència" estava en el fet que en l'aval es trobaven "els set propietaris del cent per cent del grup". "Avalàvem amb tot", ha emfatitzat.

Francisco Javier Ruiz-Mateos també ha dit que estaven "obligats moralment" a continuar amb la gestió i les obligacions contretes pel seu pare doncs, en cas contrari, serien uns "imbècils i irresponsables".

LA FISCALIA DEMANA SIS ANYS DE PRESÓ PER A CADASCUN DELS ACUSATS

La Fiscalia demana sis anys de presó i una multa de 54.750 euros per als sis germans (Zoilo, José María, Alfonso, Pablo, Francisco Javier i Álvaro) i la resta dels acusats en el judici (un cosí i un testaferro).

Cal recordar que l'octubre de 2018, el Tribunal Suprem ja va condemnar als sis germans a dos anys i mig de presó per una altra estafa agreujada, en relació a la compra de dos hotels, un a Mallorca i un altre en Sant Bartolomé de Tirajana (Gran Canària). En aquest cas, el fiscal acusa els Ruiz-Mateos d'haver aparentat "una solvència en realitat inexistent" quan eren directius de Nova Rumasa per obtenir participacions en la societat propietària de l'hotel Eurocalas, situat en Cales de Mallorca.

La Fiscalia calcula que la quantitat total defraudada assoleix els 13,3 milions d'euros, més uns 600.000 euros d'actes d'Hisenda, i demana que s'indemnitzi als perjudicats. També reclama una inhabilitació especial per a l'exercici d'activitats mercantils i l'administració i direcció de societats durant el temps de la condemna.
añadir a meneame  añadir a freski  añadir a delicious  añadir a digg  añadir a technorati  añadir a yahoo  compartir en facebook  twittear 
Gente Digital en Facebook

Grupo de información GENTE · el líder nacional en prensa semanal gratuita según PGD-OJD
Desarrollado por Tres Tristes Tigres